24.2.14

Maçka Mezat Müzayede-Yılmaz Parlar

PARLAR MEDYA  
Maçka Mezat 22 Şubat 2014 tarihinde Sofa Hotel’de müzayede düzenledi
Maçka Mezat 22 Şubat 2014 tarihinde Sofa Hotel’de müzayede düzenledi

Maçka Mezat’ın Şubat 2014 müzayedesinde, Füreya Koral, Hakkı Anlı, Nejat Melih Devrim, Selim Turan, Fikret Mualla, Ali Çelebi, Burhan Uygur, Orhan Peker, Ömer Uluç, Abdurrahman Öztoprak, Kuzgun Acar, Seyhun Topuz, Burhan Doğançay, Yüksel Arslan, Adnan Çoker, Avni Arbaş, Abidin Dino, Komet, F.Zeid, Selma Gürbüz gibi  farklı disiplinlerden Türk ve yabancı 20. yüzyıla damgasını vurmuş modern ve çağdaş sanatçıların sanat eserleri satışa sunuldu.




Zaman zaman çekişmeli geçen ve telefonla müzayede katılan koleksiyonerler hareketli ve heyecanlı anlar yaşattılar.

Henüz Türkiye’de tanınmadığı 60'lı yıllarda bir eseri Guggenheim Müzesi tarafından satın alınan Burhan Doğançay’ın New York Guggenheim Müzesi'nin 27 yıl müdürlüğünü yapan Thomas Messer’in koleksiyonundan çıkma Burhan Doğançay tabloları ve Selma Gürbüz’ün 2004 yılında Paris’te yaptığı fresk tadında iki büyük tablosu, Yüksel Arslan’ın ikonografik bir eseri, Nejat Devrim’in soyut dönemine anahtar olabilecek figüratif öğeler içeren peyzajı, Orhan Peker’in lirik bir natürmort ilgi çeken eselerdi. Yine aynı şekilde İtalyan sanatçı Lithian Ricci’nin Türkiye’de geçirdiği 6 ay zarfında İstanbul-Venedik ekseninden etkilenerek yaptığı anakronik tablolar, Seyhun Topuz’un heykelleri, Kuzgun Acar’ın Kuşlar’ı, Hüseyin Arda’nın Gergedan ve Modern Afrodit’i, Fransız sanatçı Emilie Gotmann’ın devekuşları ve Fransız Art Deco bronz ceylanlar ve gergedan ilgi gören eserlerdi. 

Cam sanatçısı Yasemin Aslan Bakiri’nin kaligrafi serisinden Ferman ve Hilye, cam ve metalin birleşiminden oluşan çağdaş yorumu ilgi görmedi.


Ardan Özmenoğlu’nun Post-It kağıtları kullanarak Arapça kaligrafiyi uyarladığı MÜ-SEN-NA adlı eseri ile Bengisu Bayrak’ın tipoloji ile yağlıboyayı bir arada kullandığı  “Sarı Zeybek ”genç sanatcılara ufuk açtı.

yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder