17.3.14

TUDER-“Yeni Tüketici Kanunu ve Getirdikleri”-Sevda Özgöker Haberi

PARLAR MEDYA  
Yeni Tüketici Kanunu ve Getirdikleri
TÜDER AREL ÜNİVERSİTESİNDE


İstanbul Arel Üniversitesi konferans salonunda 14 Mart 2014 Cuma saat 14’de “Tüketici Haftası” etkinliği nedeniyle “Yeni Tüketici Kanunu ve Getirdikleri”  konulu bir panel düzenlendi. İstanbul Arel Üniversitesi Tepekent yerleşkesinde düzenlenen panel, Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Derneği Genel Başkanı ve Arel Üniversitesi İngilizce Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Uğur ÖZGÖKER tarafından düzenlendi. Panele başta Büyükçekmece olmak üzere Beylikdüzü-Çatalca-Silivri’ de mukim STK’ ların Başkan ve yöneticileri ile  üniversite öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Doç Dr. Uğur ÖZGÖKER, günün önemini belirtti ve panele desteklerinden dolayı katılımcılara teşekkür etti. Panelin açılış bölümündeki 2. konuşmayı yapan İstanbul Arel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat KÜÇÜKSAVAŞ, tüketicinin haklarını vurgulayarak “Tüketici Haftası Etkinlikleri” kapsamında yapılan bu panelin önemini vurguladı. Açılış bölümünün son konuşmacısı olan Ekonomi Gazetecileri Derneği Genel Başkanı Celal TOPRAK Tüketici Hakem Heyetlerinin önemli olduğunun altını çizerek herkesin tüketimle ilgili sorunlarında mutlaka bu kuruluşa başvurmaları gerektiğini söyledi. Daha sonra panele geçildi.
Panelin başkanlığını yapan İstanbul Arel Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İktisadi ve İdari Bilimler Dekanı Prof. Dr. Ramazan TAŞDURMAZ, tüketici bilincinin kişisel hak ve özgürlükler kapsamında ele alınması gerektiğini ifade ederek konunun önemine dikkat çekti.İlk panelist olan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Fatma ÇAĞLAR yeni çıkan ve 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni tüketicinin korunması yasasının ayrıntılarına değindi.

Oturumda ikinci panelist olarak söz alan Rekabet Rekabet-Ticaret Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Yılmaz ASLAN, yasanın tüketiciye getirdiği yeni imkânlardan bahsederek bu kanunun önemini vurguladı.
Üçüncü panelist olan Rekabet Derneği İstanbul Şube Başkanı Av. Dr. Kemal EROL Rekabet Kurulu ve bu kuruluşun eski ve yeni uygulamaları ile Rekabet kurulunun verdiği kararlardan örnekler verdi.
Panele dördüncü panelist olarak katılan Tüketici Örgütleri Federasyonu (TÖF) ve Tüketici Bilincini Geliştirme Derneği (TÜBİDER) Genel Başkanı Fuat Engin, yeni tüketici yasasını eleştirerek bu yasanın eski yasanın getirdiklerini geri aldığını iddia etti.
Panelde beşinci olarak konuşan Tüketiciler Derneği (TÜDER) Onursal Başkanı Engin BAŞARAN, yeni yasanın tüketiciyi korumadığını, geriye doğru gidildiğini, bu yasanın yeni değil eski olduğunu, bu nedenle yeni yasayı kınadığını söyledi.
Panelin altıncı konuşmacısı olan Rekabet Ekonomisi ve Regülasyon Uzmanı Prof. Dr. Erol KATIRCIOĞLU, Rekabet Yasası ve getirdikleri konusuna değindi ve bu yasanın tüketicinin korunması yasası gibi teslimiyetçi bir özellik taşıdığını iddia etti.
Panelin son konuşmacısı olan AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Tüketicinin Korunması Sektör Sorumlusu Umut İlkay KAVLAK, Avrupa Birliği tüketici koruması stratejisini örnek vererek Türkiye tüketicinin korunması mevzuatının AB ile paralel olmasına rağmen uygulamalarda sorunlar çıktığını, bu nedenle Türkiye’de bu yasanın uygulamasının AB’deki gibi olması gerektiğini ifade etti.






Konuşmaların ardından panelistlere ödülleri verildi ve panel sona erdi

Sevda Özgöker
info@parlarmedya.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder