8.12.17

Dünya Tarafsızlık Günü “Türkmenistan”-Yılmaz Parlar


PARLAR MEDYA  
Dünya Tarafsızlık Günü “Türkmenistan”-

Dünya Tarafsızlık Günü “Türkmenistan”

Türkmenistan’ın daimi tarafsızlığının 22. yıl dönümü ve Birleşimiş Milletlerin 12 aralık “Dünya Tarafsızlık günü” ilan etmesinden sonra ilk kutlama kapsamında 6 aralık 2017 Çarşamba günü, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Kültür A.Ş.ev sahipliğinde Topkapı Kültür Parkında etkinlik düzenledi.


Topkapı Kültür Parkı, Türk Dünyası Kültür Mahallesi’nde “12 Aralık- Dünya Tarafsızlık Günü olarak ilan edilmesi” başlıklı panel gerçekleşti.

Türkmenistan İstanbul Başkonsolosu Myratgeldi Seyitmammedov ve İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü Rıdvan Duran’a vekaleten Türk Dünyası Kültür Mahallesi Müdürü Salih Doğan günün mana ve ehemiyeti hakkında birer konuşma yaptılar.
Türkmenistan İstanbul Başkonsolosu Myratgeldi Seyitmammedov “Tarafsızlık ilkesi bağımsızlığının ilk günlerinden itibaren Türkmenistan’ın dış politika temellerini oluşturmaktadır. Temmuz 1992’de Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Konseyi (şimdiki AGİT) Helsinki Zirvesi’nde Türkmenistan ilk defa pozitif tarafsızlığı dış politika yolunun temel içeriği olarak ilan etmiştir. Türkmenistan’ın bu girişimleri gerek BM’de, gerekse diğer uluslararası teşkilatlar ve devletler tarafından incelenmiştir. Mart 1995’te düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı İslamabat Zirvesi’nde ve Ekim 1995’te Bağlantısızlar Hareketi Kartagena (Kolombiya) Zirvesi’nde Türkmenistan’ın tarafsız dış politika yolu tam desteğe sahip olmuştur. 12 Aralık 1995’te ise Birleşmiş Milletler Teşkilatı Genel Kurulu tüm 185 üye ülkenin oybirliğiyle “Türkmenistan’ın Daimi Tarafsızlığı” Kararnamesini kabul etmiştir. Türkiye Cumhuriyeti dâhil onlarca ülke BM Genel Kurulu’nun ilgili Kararnamesinin ortak sunucuları olmuştur.” dedi

Seyitmammedov Kararnamede Türkmenistan’ın bölge ülkeleri ve tüm dünya devletleri ile barışçıl, dostane ve karşılıklı yararlı ilişkilerin geliştirilmesinde aktif ve pozitif rol üstlenme çabaları BM Genel Kurulu’nca desteklenmekte, ayrıca, Türkmenistan’ın daimi tarafsızlık statüsünün bölgede barış ve güvenliğin pekiştirilmesine yardım edeceği belirtildiğini söyleyerek; Kararname uluslararası ilişkiler tarihinde tarafsızlık ilkesine ait ilk resmi belge olduğunu, Türkmenistan’a tarafsızlık statüsü tanındığını, Türkmen devletinin barışsever politikasının dünya camiası tarafından desteklendiğinin ve geniş kabul gördüğünün bir göstergesi olduğunu, Türkmenistan’ın tarafsızlığı devletin kendi seçiminin ve gönüllü iradesinin bir sonucu olduğunu ifade etdi.


Seyitmammedov “BM tarafından Aralık 2007 yılında Aşkabat’ta Merkez Asya için BM Önleyici Diplomasi Bölge Merkezi’nin açılmasına dair kararın alınması uluslararası camia tarafından Türkmenistan’a duyulan güvenin bir göstergesi dir. 2017 yılının Aralık ayında sözü edilen Bölge Merkezi’nin kuruluşunun 10. Yıldönümü kutlanacaktır. 12 Aralık 1995 tarihinde BM Genel Kurulu tarafından Türkmenistan’a pozitif tarafsızlık statüsü verilmiştir. Türkmenistan dünyada tarafsızlık statüsü Milletler Topluluğu’nca resmen tanınmış ilk ülkedir. Her senenin 12 Aralık tarihi Türkmenistan’da milli bayram Tarafsızlık Günü olarak kutlanmaktadır.” Açıklamalarında bulundu.


Konsolos, 2015 yılında Türkmenistan’ın Tarafsızlığı’nın 20. Yıldönümünün kutlanması münasebetiyle BM Genel Kurulu 3 Haziran 2015 tarihinde “Türkmenistan’ın Daimi Tarafsızlığı” adıyla ikinci bir Kararnameyi kabul ederek, Türkmenistan’ın bu uluslararası-hukuk statüsünü bir kez daha pekiştirdiğininde altını çizdi.


Konsolos Seyitmammedov “Türkmenistan, 12 Aralık tarihinin tüm dünya camiası tarafından tarafsızlık günü olarak kutlanmasını sağlamak amacıyla girişimlerini sürdürtmüştür. Bu gayeden hareketle, Türkmenistan Devlet Başkanı’nın teklif etmesi sonucunda, 2 Şubat 2017 tarihinde BM Genel Kurulu “Uluslararası Tarafsızlık Günü” hakkında Kararname kabul etmiştir. Bu Kararname ile Uluslararası Tarafsızlık Günü dünya tarihinde ilk kez BM tarafından kabul edilen uluslararası gün olarak her senenin 12 Aralık günü kutlanacaktır.


Bu anlamlı gün nedeniyle, ayrıca BM Merkez Asya Önleyici Diploması Bölge Merkezi’nin 10. Kuruluş yıldönümü münasebetiyle Türkmenistan’da ulusal ve uluslararası bayram etkinlikleri düzenlenecektir.” Şeklinde konu hakında bilgileri paylaştı.

Davetliler, Türk Dünyası Kültür Mahallesi’nde Türki Cumhuriyetlerine ait çadır ve evler gezdirildi. Tüm Kültürler hakkında bilgi sunan adeta müze niteliğindeki mahalle turizmin ilgi odağı olacağı göze çarpan yerlerden biri.
Kültürün parçası olan yeme-içme olarak davetlilere Türkmen çadırda Türkmen pilavı ikram edildi. 

yilmazparlar@yahoo.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder